Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

LEGEA PENSIILOR, ACT NORMATIV DE MARE INTERES

Crează: 10/02/2018 - 15:46

Unul din actele normative cele mai așteptate e cel legat de modificările aduse legii pensiilor, a cărei dezbatere publică s-a finalizat recent.Conferința de presă organizată luni, 1 octombrie la Casa de Pensii Neamț, în prezența prefectului Daniela Soroceanu, a adus lămuriri suplimentare asupra modului de aplicare a noului act normativ.

Salariații Casei Județene de Pensii Neamț au lucrat în această perioadă la revizuirea unor decizii de pensionare, la care s-a adăugat activitatea curentă de calculare a pensiilor salariaților care au ajuns la limită de vârstă și au ieșit la pensie. O preocupare constantă a conducerii instituției a fost cea legată de îmbunătățirea gradului de colectare a contribuțiilor la fondul de pensii.

Directorul Casei Județene de Pensii a făcut o serie de precizări legate de noutățile aduse de noul act normativ, în special cele legate de asimilarea ca vechime în muncă a unor perioade din timpul școlarizării, a efectuării stagiului militar, a modului de calcul a pensiilor de invaliditate, prizonierat sau detenție din motive politice, în condițiile în care pensionarul a avut un stagiu minim de cotizare de 15 ani și nu de 25 ca până acum. Noua lege a pensiilor va introduce o formulă de calcul a pensiilor care ține cont de numărul de puncte și valoarea punctului de referință, acesta din urmă fiind stabilit pentru un stagiu minim de cotizare și indexat cu rata inflației. Noua formulă de calcul va intra în vigoare din anul 2021 deoarece presupune recalcularea pensiilor pentru 5,2 milioane de pensionari din România. Noul act normativ are la bază principiul ”100% contributivitate”, valoarea pensiei reflectând contribuția plătită de un angajat în anii de activitate. Fiecare salariat va primi o informare anuală cu numărul de puncte acumulate, ceea ce-i va permite să-și calculeze singur viitoarea pensie.

FLORA ORDEAN