Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

PROGRAM PILOT

Crează: 11/09/2017 - 11:01

Premieră în Romania. De la anul Ministerul Sănătăţii va demara un program pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Programul va beneficia de finanţare de la Uniunea Europeană în valoare de 21 de milioane de euro.

O parte din fonduri vor fi utilizate pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte. Programul se va derula pe o perioadă de 5 ani şi presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere sau grupuri etnice.

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, Nord Est şi Sud Est. Din fondurile de 21 de milioane de euro, se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

Programul pilot se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calitătii programelor de screening pentru cancer cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice şi Fondurilor Europene Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman şi Ministerul Sănătătii.

OANA CHIRIAC

See also