Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

DEFICIT BUGETAR LA SPITAL

Crează: 02/18/2018 - 17:58

Majorările salariale concomitente pe care le-au primit salariaţii Spitalului municipal de urgenţă Roman, care nu au fost compensate conform angajamentelor Guvernului PSD de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Sănătate au condus la un deficit bugetar care la unitatea sanitară romaşcană depăşeşte jumătate de miliard.

Din fericire acesta a fost compensat cu excedentul din anii anteriori. Situaţia este însă disperată pentru unităţile sanitare cu paturi din cauZa faptului că vor trebui să asigure şi alocarea celorlalte bonusuri salariale:tichete de masă şi de vacanţă, obligatorii prin lege, lucru care este imposibil de acoperit anul acesta.

Promisiunile deşănţate ale guvernelor PSD de majoare a beneficiilor financiare ale personalului medical din sistemul de sănătate publică, MENITE A+i DETERMINA PE MEDICI ŞI PERSONALUL MEDICAL SĂ RĂMÂNĂÎN ŢARĂ, au dus la o situaţie fără ieşire în Spitalul Municipal de Urgenţă Romna, ca de altfel în toate siptalele româneşti. După prima rundă de majorări salariale bugetul Spitalului s-a ales cu o pierdere de importantă.
După cea de a doua rundă de majorări salariale Spitalul Municipal de Urgenţă Roman nu poate acoperi suma de 547,083 lei,adică peste jumătate de miliard lei. Situaţia disperată în care va ajunge unitatea sanitară care nu va avea nici o cale de asigurare a prevederilor de majorare a veniturilor salariale este aceea legată de acordarea tichetelor de masă şi de vacanţă.Conform estimărilor, bugetul spitalului ar trebui să acopere de la 1 martie o previziune de majorare a bugetului lunii decembrie 2017 cu încă 50% pentru a acoperiîn totalitatea valoarea tichetelor de masăiar pentru cele de vacanta suma estimata este la 13,5 miliarde lei pentru tichetele de vacanţă ceea ce ar duce la un estimat al cheltuielilor salariale de 250-260 de miliarde lei pe trimestru.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Roman este efectiv disperată din cauza unei asemenea situaţii, fără ieşire, în condiţiile în care doar în Spitalul Roman au fost îngrijiţi anul trecut 22.088 bolnavi, din care 14.350 din mediul rural, ceea ce reprezintă peste 75% din totalul bolnavilor îngrijiţi în unitatea sanitară. În aceste condiţii directorul economic al Spitalului Roman a propus în şedinţa Consiliului Local al Municipiului din ziua de 16 februarie găsirea unor surse suplimentare de finanţare, prin convocarea celor 27 de comune din zona metropolitană şilămurirea acestora de a contribui finaciar cu sume căt de căt acoperitoare ale sumelor pe care Spitalul le cheltuie anual cu cetăţenii lor. Primarul municipiului a salutat propunerea găsind-o corectă şi a promis că la proxima şedinţă a Asociaţiei [Roman Metropolitan[ va propune acest lucru, care speră că va fi agreat de primari. în condiţiile în care sumele care nu vor putea fi acoperite de fiecare localitate în parte să poată fi compensate de Consiliul Judetean.

Ştirea video poate fi vizionataă aici: https://www.cnstv.ro/video

FLORA ORDEAN

See also