Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

Triplă sărbătoare

Crează: 05/09/2018 - 14:53

Oficialităţi ale oraşului, reprezentate de Primăria municipiului, veteranii de război sau delegaţi ai Garnizoanei Roman, elevi însoţiţi de profesori sau reprezentanţi ai Bisericii ortodoxe, toată lumea a răspuns prezent evenimentului.

9 mai, trei sărbători care au marcat istoria României.Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”, declara, pe 9 mai 1877, în Camera Deputaţilor ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu. A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI, dedicată unităţii europene. În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.