Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

SUPERMARKETURILE RENUNTA LA PUNGILE DIN PLASTIC

Crează: 10/08/2018 - 16:34

După decizia unuiadin marile magazine din București de a materializea o strategie anti-plastic și celelalte hypermarketuri caută alternative pentru cunoscutele pungi subțiri.

Termenul prevăzut de lege pentru interzicerea produselor din plastic este începutul anului viitor, dar alternativele sunt deja oferite cumpărătorilor. Unele dintre noile plase biodegradabile sunt produse în ţară, din plante. Marile magazine din România se pregătesc deja pentru momentul în care pungile din plastic nu vor mai putea fi comercializate. Un retailer a scos deja dintr-un magazin din Capitală toate produsele din plastic şi le-a înlocuit cu sacoşe biodegradabile.

„Este un magazin pilot, în care am introdus aceste posibilităţi. Costurile sunt extrem de mari, vorbim de costuri mai mari cu până la 400 la sută ale acestor materiale faţă de cele din plastic, de unică folosinţă”, spune Valer Hancaș, director Comunicare hipermarket. Cumpărătorii spun că folosesc, în medie, cam 5 pungi de plastic la o rundă de cumpărături. Nu toţi sunt însă de acord cu noile schimbări. Cu timpul și cu campanii de educație la nivel național, oamenii trebuie să înţeleagă că deşeurile nu sunt o resursă epuizabilă şi că sunt adevărate pericole pentru sănătate.

Măsura de interzicere la comercializare a sacoşelor din plastic va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 şi a fost luată pentru a ne alinia normelor europene. Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat că Garda Naţională de Mediu va face controale astfel încât să nu încalce nimeni legea. Vizate vor fi şi produsele de unică folosinţă din plastic. Comisia Europeană a propus spre dezbatere şi adoptare interzicerea acestora. O altă măsură propusă de Comisia Europeană e obligaţia de a colecta 90% din sticlele de plastic, până în 2025.

DAN ALINCĂI