Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

Se cauta solutii de despagubire

Crează: 08/09/2018 - 14:46

În plină criză a pestei porcine africane membrii asociațiilor profesionale sunt implicate în a face lobby pe lângă Guvern în vederea elaborării de soluții de despăgubire a tuturor celor care au avut pierderi prin asomarea porcilor, atât în exploatațiile mai mari, cât și în gospodăriile populației.

Reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de suine recunosc că este extreme de dificil de repus pe picioare o afacere în domeniul creșterii porcinelor, în condițiile în care au fost asomate mii de capete de animale bolnave sau predispuse îmbolnăvirii. În găsirea de soluții viabile de despăgubire au avut loc mai multe întâlniri Guvern-patronate în vederea elaborării unei ordonanțe de urgență, care să stabilească valorile și modul în care se fac despăgubirile.

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localități din opt județe ale țării, fiind confirmate la zi 545 de focare, în care au fost déjà asomați peste 60.000 de porci. Cea mai afectată este zona de sud-est a României. Din cele 545 focare, 521 au fost găsite în gospodăriile populației. România avea la declanșarea epidemiei de pestă porcină africană 4,4 milioane porci, din care 1,4 în gospodăriile populației, care sunt și cele mai expuse, din cauza posibilităților limitate de aplicare a unor măsuri de biosecuritate.

FLORA ORDEAN