Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

”ARCELOR MITTAL”, PERSPECTIVE DE ÎNCHIDERE

Crează: 10/03/2018 - 15:12

Liderul Sindicatului Liber ”Petrotub”, Gheorghe Ciobanu, susține că în condițiile unei salarizări modeste și a unei productivități de muncă scăzute, a unei crize acute de forță de muncă, compania ”Arcelor Mittal Steel” are toate șansele să se închidă într-un viitor, din păcate, nu prea îndepărtat.

Criza forței de muncă din România și-a pus amprenta și pe activitatea combinatului de producere a țevilor de la Roman, aflat în proprietatea indianului Laskshmil Mittal din 2003. În opinia sindicatelor perspectivele de închidere ale colosului industrial, considerat odinioară ”plămânul orașului” sunt iminente. Liderul Sindicatului Liber ”Petrotub”, Gheorghe Ciobanu, este extrem de pesimist în ceea ce privește viitorul combinatului de producere a țevilor fără sudură de la Roman.

Greșeala aparține statului român care, în timpul regimului premierului Adrian Năstase, a privatizat societatea fără clauze investiționale. Patronul nu a investit nimic în retehnologizare. Se lucrează cu aceleași utilaje din 1957, de la deschiderea unității.

Utilajele fabricii au fost vândute fie la fier vechi, fie unor firme din străinătate. Au luat drumul străinătății utilaje care nu au fos scoase din cutie și pentru care societatea a plătit bani grei, cu un credit bancar cu garanție guvernamentală, luat în timpul directoratului lui Toader Dumitrache, unul din directorii care au crezut, cu adevărat, în viitorul acestei fabrici de producere a țevilor fără sudură.

La Roman cu 700 de oameni și încă 200 cu contract de muncă pe o perioadă limitată se fabrică 7000 tone de țeavă. Liderul de sindicat, Gheorghe Ciobanu, spune că salariații, care încă mai lucrează la Roman, mai au câțiva ani până la pensie, fiind și motivul pentru care nu pleacă din fabrică. Din păcate liderul de sindicat susține că s-a ajuns la această situație și din cauza faptului că ar exista o serie de abuzuri și ale angajatorului, dar și ale unor instituții ale statului.. Angajatorul și-a scos banii cu vârf și îndesat din această fabrică, din care lipsesc instalații esențiale cum ar fi un grup de retezat care să asigure secționarea țevilor. Se lucrează cu mașini de retazat rusești, din 1960, în condiții în care tehnica a evoluat, folosindu-se acum laserul în fabricile în care se dorește să se facă performanță. Societatea de la Roman a beneficiat și de o ”ștergere de datorii” de circa 26 milioane de euro, investigată de Comisia Europeană ca fiind ajutor de stat mascat.

FLORA ORDEAN