Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

UNIVERSUL EMINESCIAN IN GANDURI SI CULOARE

Crează: 01/16/2018 - 15:34

Muzeul de Arta din Roman a gazduit, luni, 15 ianaurie, o manifestare dedicata Zilei Culturii Naționale.

Cu acest prilej in prezenta unui numeros public a fost lansat albumul ”Si daca....univers eminescian în gânduri si culoare”, continand 41 de lucrari de arta plastica ale copiilor de la Colegiul Nationa Roman-Voda, inspirate din opera eminesciana.

Muzeografa Mihaela Ciobanu, sefa Muzeului de Arta Roman a vorbit asistentei despre importanta Zilei Culturii Nationale si despre manifestarea de la Muzeul de Arta. Scriitoarea Violeta Lacatusu, cea care a scris post-fata albumului a vorbit despre modul în care copiii artisti au transpus în culoare versurile Luceafarului poeziei romanesti, subliniind predominanta albastrului, alblui si galbenului, folosite de micutii artisti în lucrararile lor. Acestea, spune Violeta Lacatusu, au creat astmosfera de vraja și mister din poezia lui Eminescu.

Profesoara Oana Irina Cozma,una din initiatoarele proiectului a vorbit despre perspectiva literara si artistica din care au vazut micii artisti opera lui Eminescu. Profesorul Iosif Haidu a subliniat si el valoarea operelor plastice create de copiii, invitand publicul sa le vada expuse pe simezele muzeului de artă. Invitat de onoare al manifestarii cunoscutul artist amator, Marius Cornenco, a creat atmosfera de vraja a serii, reciand un fragment din poezia ~Scrisoarea III~, de Mihai Eminescu.

A mai vorbit despre lucrările copiilor preotul Florin Tuscanu, care a anunțat si faptul ca Arhiepiscopia Romanului va premia in data de 24 Ianuarie pe toti cei 27 de copii care au contribuit la alcătuirea albumului. Cei prezenti>parinti, profesori și micutii artisti au fost invitați sa viziteze și lucrarile expuse pe simezele Muzeului de Arta. Albumul a fost oferit și spre vanzare celor interesati și va putea fi găsit și pe rafuturile Librariei ”Vasile Alecsandri” din Roman. La sfârșitul manifestării micii artiști plastici au fost răsplătiți de către preotul Florin Țuscanu cu câte o cutie de bomboane.

FLORA ORDEAN