Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

Crăciunul pe stil vechi la lipovenii romaşcani

Crează: 01/08/2018 - 14:08

Și comunitatea rușilor lipoveni a intrat în sărbătoare. Duminică, 7 ianuarie, când ortodocșii serbau Sfântul Ioan, rușii lipoveni sărbătoreau Crăciunul pe stil vechi.

La Biserica ”Sfinții Mihail și Gavril” din Cartierul lipovenesc o parte din cei 280 de ruși lipoveni din Roman au participat duminică, 7 ianuarie, la slujba de Crăciun.Tineri,adulți:femei și bărbați s-au adunat, rând pe rând, în biserica micuță pentru a participa la Liturghia de Crăciun, oficiată în limba rusă.

Rușii lipoveni vorbesc cu nostalgie despre obicieurile și tradițiile de Crăciun. După ieșirea de la Liturghie, familiile se reunesc cu mic cu mare, de la cel mai în etate membru al familiei până la cel mai mic, pentru a se bucura de abundența meselor de Crăciun.

Din păcate, de la an la an și comunuitatea rușilor lipoveni se împuținează:tinerii pleacă în lumea largă să-și găsească un rost, bătrânii se duc la cele veșnice. În cea de a doua de Crăciun, după ce copiii merg la biserică să ia molitva, trec pe la toate casele de lipoveni spre a colinda. Prin cîntecul ”Hristos Slaviti”(”Să-l slăvim pe Isus”) un cântec special, plin de trăiri religioase, prin care se încearcă transmiterea, din moși strămoși a tradițiilor.

Conform calendarului iulian pe rit vechi există o diferență de 13 zile față de calendarul gregorian. În urmă cu 10 ani în Roman trăiau vreo 400 de ruși lipoveni. În prezent comunitatea lipovenească mai numără doar 280 de membri stabili. Foarte mulți dintre cei tineri au plecat la muncă în țară sau străinătate, și foarte mulți din cei mai bătrîni au decedat. Ca și la populația majoritară și la lipoveni există un grad ridicat de îmbătrînire a populației. Natalitatea este foarte scăzută și nu se mai nasc zece copii într-un an. Sărbătorile de iarnă ”Sveatki” încep cu sărbătoarea Nașterii Domnului,Crăciunul, și sunt urmate de sărbătoarea Anului Nou, pe 14 ianurie și se încheie cu Boboteaza pe 19 ianuarie, când enoriașii în vârstă țin așa numitul post negru ”Socelnic”, post care se respectă în vederea curățirii trupești și, când cu agheazma se stropesc casele și curțile în vederea alungării duhurilor rele.

FLORA ORDEAN
Stirea video poate fi vizionata aici: https://www.cnstv.ro/video