Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

Masuri de limitare a pestei porcine africane

Crează: 08/08/2018 - 16:25

Extinderea epidemiei de pestă porcină africană și în România a determinat Guvernul să instituie o celulă de criză la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și de Siguranța Alimentelor, care a impus măsuri draconice de biosecuritate și măsuri menite să limiteze posibilitatea extinderii pestei porcine în România.

Specialiștii din zootehnia românească încearcă, din răsputeri, să limiteze extinderea epidemiei de pestă porcină africană, boală devastatoare pentru industria de creștere a suinelor. Managerul unuia din cele mai mari combinate de creștere a porcinelor din România vorbește de măsurile luate pentru extinderea în România a acestei maladii fără leac.

Pătrunderea epidemiei de pestă porcină în România, prin porcii mistreți din Deltă și prin focarele din nordul țării este o problem gravă pe care România trebuie să o rezolve, apelând la experiența altor țări.

Societatea ”Suinprod” este una din unitățile etalon în România în ceea ce privește măsurile de biosecuritate.
Pentru prevenirea răspândirii virusului ucigaș Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a emis Ordinul 1295 din 3 august privind măsurile de acțiune pentru combaterea pestei porcine. Printre acestea se numără: interzicerea dislocării plantelor în zonele în care au pătruns porci mistreți bolnavi. Culturile de pante din zonele cu porci mistreți bolnavi vor fi verificate înainte de recoltare de către specialiști și vor fi izolate prin benzi arate până la neutralizarea plantelor la fața locului.

Este interzisă recoltarea plantelor din zonele cu pestă porcină, acestea urmând a fi distruse și proprietarii lor despăgubiți.Toți proprietarii de terenuri agricole vor avea în dotare dispozitive pentru împrăștierea substanțelor dezinfectante. Este obligatorie și dezinfectarea utilajelor agricole, combinelor, tractoarelor folosite în lucrări agricole, înainte de deplasarea acestora în altă tarla.

FLORA ORDEAN