Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

GREVA GENERALA IN TRANSPORTURI

Crează: 10/10/2018 - 19:35

Transportatorii rutieri din România ameninţă cu greva generală dacă ministrul transporturilor nu renunţă la ultimul proiect de ordin.

Este vorba de modificarea Ordinului 980/2011, privind atribuirea licenţelor de transport. Modificarea propusă de ministrul Şova liberalizează rutele. În acest moment, cel mai important criteriu de departajare la atribuirea licenţelor este vechimea. De aceea se întâmplă practic să câştige mereu aceeaşi companie, în detrimentul uneia care poate avea cu parc auto similar şi maşini moderne.

Ministrul Transporturilor a anunţat însă că liberalizarea pieţei presupune apariţia concurenţei, iar călătorii au de câştigat. Prin acest ordin se doreşte respectarea principiului liberei concurenţe şi deschiderea pieţei de transport rutier, prin eliminarea criteriului vechime neîntreruptă pe traseu, care permitea acordarea de puncte exclusiv operatorilor care au deservit acel traseu. Augustin Hagiu, Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, a declarat că joi, 11 octombrie, începând cu ora 12:00 pe cele aproape 1.000 de rute interjudeţene nu va circula niciun autobuz şi niciun microbuz, având de suferit toţi călătorii curselor interjudeţene.

Şi o parte dintre transportatorii de persoane din Neamţ intră în grevă generală joi, 11 octombrie, începând cu ora 12:00, dacă proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor nu va fi retras. Programul de transport interjudeţean de persoane, prin servicii regulate îşi încetează valabilitatea în data de 30.06.2019. Firmele de transport din Neamţ vor face grevă doar pentru traseele interjudeţene, nu şi pentru cele judeţene, pentru că sunt eliberate abonamente pentru elevi.

DAN AILINCAI