Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

DEZINSECȚIA DE TOAMNĂ

Crează: 09/13/2018 - 22:29

Așa cum a anunțat pe site-ul instituției, conducerea Primăriei Roman s-a pus de acord cu operatorul SC FLAICOR SERV SRL Bacău și va efectua luni, 17 septembrie, de la orele 8 la orele 11, cea de a treia acțiune de dezinsecție aeriană, menită a distruge larvele insectelor zburătoare și târâtoare:căpușe, țânțari, muște.

Biroul de Monitorizare Mediu anunță faptul că SC Flaicor Serv SRL și conducerea Primăriei au luat decizia ca cea de a treia pulverizare aeriană programată anul acesta să se execute luni, 17 septembrie 2018, în intervalul orar 8-11. Se are în vedere combaterea populațiilor de insecte vectore de maladii transmisibile și generatoare de disconfort:insecte zburătoare și târâtoare:căpușe, țânțari, muște. În același timp deținătorii de familii de albine și cei de animale sensibile sunt rugați să ia toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui tip de incident pentru că în acest caz operatorul și Primăria sunt absolvite de orice responsabilitate.

Lucrările de dezinsecție vor fi efectuate, așa cum se precizează în anunțul publicat pe site-ul Primăriei în data de 12 septembrie, cu produs omologat de către Ministerul Sănătății, aflându-se înscris în Registrul național al produselor biocide și făcând parte din grupa a III-a de toxicitate. Substanțele active folosite în timpul acțiunii de dezinsecție sunt: Deltamethrin 25 g/litru și Piperonyl butoxide 225 g/litru.
Conform comunicatului amintit în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare – instituţiile publice, operatorii economici, cetăţenii cu gospodării individuale şi asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor şi rozătoarelor purtătoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din spaţiile pe care le deţin cu orice titlu.

Dezinsecţia trebuie să se efectueze şi în spaţiile comune închise din clădirile de tip condominiu :casa scării, subsol şi alte asemenea aparținînd persoanelor fizice şi juridice, inclusiv asociaţiilor de proprietari sau locatari; clădiri ale operatorilor economici, clădiri ale persoanelor fizice, inclusiv apartamente din imobile de tip condominiu; căminele şi canalele aferente reţelelor edilitare: alimentare cu apă, canalizare, telefonie, reţele subterane de fibră optică şi alte asemenea; spaţii tehnologice şi spaţii destinate publicului; clădiri ale operatorilor economici, clădiri ale persoanelor fizice, inclusiv apartamente din imobile de tip condominium, etc.

Se mai precizează în anunțuș aminitit faptul că tratamentul din data de 17 septembrie 2018 se va aplica de către operatorul mai sus menţionat, respectând prevederile legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației, conform fişei de avizare a produsului. Conform unei solicitări a redactorilor CNS purtătorul de cuvât al Primăriei, Caluia Matei, ne-a precizat faptul că Primăria Roman a achiziționat în 2018 servicii de pulverizare aeriană pentru 2.800 hectare cu suma de 123.200 lei, fără TVA și a procurat biocide pentru întreg anul în curs, la valoarea de 33.776 lei, fără TVA, din care s-a efectuat o primă acțiune în zilele de 3 și 4 iulie pe o suprafață de 1.800 de hectare și o a doua acțiune pe data de 10 august pe o suprafață de 600 hectare. Cea de a treia acțiune programată în 17 septembrie are scopul de a nu permite înmulțirea insectelor peste iarnă.

FLORA ORDEAN

See also

21/09/2018 - 09:35
13/09/2018 - 22:29
05/09/2018 - 21:10
05/09/2018 - 09:06