Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

De Boboteaza la Arhiepiscopie

Crează: 01/08/2018 - 14:17

Și anul acesta curțile bisericilor ortodoxe din Roman și împrejurimi s-au dovedit neîncăpătoare pentru sutele de creștini ieșiți să ia aghiazmă.

La Arhiepiscopia Romanului și Bacăului slujba de sfințire a apei a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Dragoș Munteanu. Creștii ortodocși au sărbătorit vineri, 6 ianuarie, Boboteaza, penultima zi a ciclului de sărbători de Anul Nou, marcată în calendarul creștin de celebrarea Botezului Domnului. Sărbătoarea este dedicată purificării mediului înconjurător, în special apelor, de forțele considerate a fi malefice. În timpul oficierii slujbei de sfințire a achiazmei, preotul protopop Dragoș Munteanu a eliberat și cîțiva porumbei, simbol al păcii, armoniei interioare și împăcării.

Din moși strămoși s-au păstrat la români și o serie de obiceiuri și superstiții de care oamenii, mai ales în mediul rural, țin încă cont. Altădată, mai ales în Moldova de Nord, oamenii aprindeau focuri în cadrul unui obicei arhaic numit Ardeasca, focurile fiind aprinse de flăcăi pentru purificarea aerului. Tinerii încingeau jocuri în jurul focului aprins din vreascuri și frunze uscate, pregătite într-un rug încă din ajun. Focul era făcut în credința că vor fi feriți de boli și păcate. Fiecare flăcău lua acasă cărbuni și cenușă cu care afumau pomii din curtea și livada casei în scop fertilizator.Cenușa adunată era împrăștiată în jurul caselor pentru a le feri de trăsnete și incendii. Mai există și azi localități din Moldova de Nord unde tinerii colindau casele fetelor de măritat, ca o reminescență a cultului moșilor.

Nici în ziua de astăzi mulți ortodocși nu dau bani cu împrumut în Ziua de Bobotează, motivat de credința că în cazul în care banii ies din casă, așa se poate întîmpla tot anul. Altădată în ziua de Bobotează erau evitate și certurile în familie și cu vecinii, pentru a preveni despărțirile.

FLORA ORDEAN
Stirea video poate fi vizionata aici: https://www.cnstv.ro/video

See also

21/09/2018 - 09:35
13/09/2018 - 22:29
05/09/2018 - 21:10
05/09/2018 - 09:06