Din 1994 - stiri pentru romascani
Bulevardul Roman Muşat, nr. 33, mezanin
Roman, Neamţ
Tel. 0233 744334
Email: office[at]cnstv.ro

 

Cristi Călin - un vis implinit

Crează: 06/20/2018 - 13:03

Cristi Călin, de etnie rromă, și-a îndeplinit un vis din copilărie: acela de a absolvi Facultatea de Teologie Pastorală. El este proaspăt absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău, Republica Moldova. Între timp a devenit și student al Facultății de Istorie, din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și se înscrie la master.

Cristi Călin, de etnie rromă, are o poveste de viață palpitantă prin natura încercărilor pe care le-a trecut în scurta sa existență. Fidel telespectator al postului de televiziune CNS, Cristi Călin a venit să împărtășească cu noi bucuria de a fi terminat, după îndelungi încercări, Facultatea de Teologie Pastorală din Chișinău, Republica Moldova.

Telespectatorii CNS își amintesc faptul că în urmă cu 3 ani tânărul făcea greva foamei în fața Arhiepiscopiei Romanului încercând să obțină iertarea ÎPS Arhiereu Ioachim care-i ridicase binecuvîntarea arhierească obligatorie în România urmăre a unor cursuri universitare de teologie. Cum acel lucru n-a fost posibil la vremea aceea, tânărul și-a încercat șansele și a reușit să fie primit la Facultatea de Teologie Pastorală de la Chișinău, pe care a absolvit-o cu diplomă de licență și o medie onorabilă.

Proaspătul absolvent al Facultății de Teologie Pastorală din Chișinău este și student la Facultatea de Istorie, din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și intențiomnează să se înscrie la master. Îmbrăcat într-o ținută impecabilă, cu o cămașă albă, care-i pune în evidență tenul măsliniu, cu o barbă neagră, preoțească, Cristi Călin ține strîns în mână diploma de absolvire, ca pe un trofeu câștigat cu eforturi supranaturale. Provenit dintr-o familie de rromi numeroasă, dintr-un sat amărât din județul Bacău, Cristi Călin a avut un vis, încă din copilărie, de a deveni preot și a-și depăși condiția socială precară. A absolvit mai întâi Școala de cântăreți bisericești, apoi Seminarul Teologic, după care s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și ulterior la cea din Arad.

După episodul exmatriculării, cauzat de dezvăluirile pe care studentul de atunci le-a făcut despre relațiile de homosexualitate, existente în rândul unei părți ale clerului monahal din România, ÎPS Ioachim i-a retras binecuvântarea arhierească, formalitate canonică ce a condus către exmatricularea din cele două facultăți de la Alba Iulia și Arad. Cu o voință de fier de a-și urma visul din copilărie, Cristi Călin s-a decis să se înscrie la Facultatea de Teologie din țara vecină. Între timp s-a înscris și la Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe locurile pentru rromi. Acesta are credința că într-o zi Dumnezeu îi va arăta ÎPS Ioachim că tânărul rrom mai merită o șansă și într-o altă zi va putea, în sfârșit, să poată îmbrăca, haina preoțească, la c are visează, aici, în țară sau undeva în străinătate.

See also

21/09/2018 - 09:35
13/09/2018 - 22:29
05/09/2018 - 21:10
05/09/2018 - 09:06